Black, Black, Black

[pureHTML] [p]Marta Sanz pretenia explicar un assassinat, però també altres coses. Volia escriure una novel·la i li va sortir alguna cosa més que una trama de suspens. Amb l’intencionat títol Black, Black, Black (Anagrama) l’escriptora ha cobert diverses obsessions, totes elles relacionades amb la foscor del gènere i la foscor d’una societat que amaga, per sobre de tot, les seves primàries intencions. Aquesta història és una barreja entre l’autèntica novel·la policíaca i una sàtira dels tics del gènere, sense que el sentit del humor amagui la crítica de l’entorn i l’actitud burlesca davant l’absurd quotidià. [/p][p]Durant algun moment, Black, Black, Black m’ha recordat l’ambient provincià que descrivia García Pavón. Malgrat que Marta Sanz parla sobre una casa de veïns de Madrid, he vist planejar la influència i el “savoir faire” del cap de la Guardia Municipal de Tomelloso, D. Manuel González alias Plinio. Però que aquesta comparació no ens confongui. L’Arturo Zarco de Marta Sanz és un detectiu gay, instal·lat ja als seus quaranta i que continua estretament lligat a la seva ex dona.[/p][p] Zarco investiga la mort de Cristina Esquivel, una geriatra que han trobat estrangulada al seu pis. Les primeres sospites recauen sobre el marit, Yalal, paleta marroquí. Un relat dins d’un l’altre relat i un personatge digne de ser mencionat: la veïna Luz Divina. [/p][p] Deixo aquí unes línees que mostren l’estupenda capacitat narrativa de Marta Sanz: «Mi marido se ha quedado a comer y cuando se ha dado cuenta de que yo rebañaba la salsa me ha dicho: veo que tienes buen apetito, Luz Divina. No ha sido una recriminación sino una constatación de un hecho a la que yo he respondido rascándome el cogote.” [/p][p] Jorge Herralde va decidir publicar Black, Black, Black malgrat no haver guanyat el XXVII Premio Herralde de Novela, per la seva qualitat literària. Recordem que el guanyador del Premio Herralde de Novela de 2009 va ser Manuel Gutiérrez Aragón amb La vida antes de marzo. El finalista va ser Juan Francisco Ferré amb Providence. [/p] [/pureHTML]

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s