kryptos i secrets

[pureHTML] [p]Em recomana l'amic Lluís Ribes Los códigos secretos, de Simon Singh (Debate). Llegeixo al sots-títol: «L'art i la ciència de la criptografia des de l'antic Egipte fins a l'era Internet». Dit això, no cal explicar què podem trobar a les 372 pàgines següents. Grècia, les claus secretes de l'època romana, el misteri de la pedra Roseta i, fins i tot, el codi secret per descobrir un gran tresor. No és una novetat aquest llibre, però sempre està bé rescatar històries, nedar durant una estona més enllà del misteri que ens amaga el passat.[/p][p]Cristografia, paraula derivada del grec kryptos, vol dir amagat. M'he passat hores mirant taules que expliquen alfabets xifrats que corresponen a la Declaració de la Independència nord-americana, he entès millor la estranya història de les xifres Beale i he mirat d'una altra manera alguns fets històrics desprès de conèixer els seus codis secrets. Per exemple, explica Singh que la catòlica Maria Estuardo va intentar enganyar els serveis secrets de la seva cosina Isabel I d'Anglaterra, ocultant la traïció amb cartes escrites en codi xifrat. Però la xifra va ser desxifrada i la reina d'Escòcia es va quedar indefensa i descoberta, asseguda a la seva cadira de vellut negre…[/p][p]Inquietant, si. Tot plegat sembla que encara no hem entès res i que les coses sempre es poden mirar de mil maneres.[/p] [/pureHTML]

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s